Келих для коктейлю (або мартіні)

 

 

Це найпопулярніший напій, який подають у такому келиху, тому його часто називають келихом мартіні.

 

Келихи для коктейлів використовуються для напоїв, які найчастіше подаються без льоду. Це включає різноманітні коктейлі в стилі мартіні, такі як космополітен, і безліч класичних коктейлів. Келихи для коктейлів також є гарною альтернативою келихам для маргарити.

 

Келихи для коктейлів бувають різних стилів, включаючи матові, пофарбовані та кумедні форми на ніжці. Хоча келихи для коктейлів без ніжки поширені, ніжка служить цілі: вона дозволяє тримати келих, не нагріваючи напій теплом свого тіла. Адже важливо, щоб ці напої без льоду залишалися холодними протягом тривалого часу. Вінтажні келихи для коктейлів набагато менші, ніж багато сучасних варіантів.


 

Склянка Highball and Collins

 

 

Склянки Highball and Collins дуже схожі один на одного. Їх можна використовувати взаємозамінно для високих напоїв і вони вміщують однаковий об'єм рідини.

 

Майже ідентичні за формою, можливо важко розрізнити різницю: скло Collins, як правило, вище і більше схоже на димар. Highball зазвичай має міцніше скло.

 

Такі склянки використовуються для високих змішаних напоїв, які можуть бути дуже простими, як стос лікеру з додаванням соку. Досить часто напої готують у склянці, виливаючи інгредієнти на лід і перемішуючи. Також це чудові повсякденні склянки для газованих напоїв, соку, чаю з льодом та інших безалкогольних напоїв.

 

Склянка призначена для заповнення льодом майже догори. Завдяки цьому високі напої, такі як Tom Collins і Bloody Mary, залишаються холодними, поки ви їх п'єте. Крім того, чим більше льоду ви додасте, тим повільніше він танутиме і тим довше ви будете насолоджуватися напівнерозбавленим коктейлем.


 

Старомодна (або кам'яна) склянка

 

 

Старомодна склянка є короткою склянкою з товстим дном. Її також називають склянкою "lowball" або "rocks". Зазвичай використовується для коротких коктейлів, у тому числі знаменитих старомодних напоїв, що подаються "on rocks" (на каменях).

 

Склянки меншого розміру використовуються для подачі чистих напоїв, таких як віскі, наприклад. Склянки більшого розміру ідеально підходять для подачі змішаних напоїв, або таких як лікер без добавок з одним великим кубиком льоду або крижаною кулькою. Ці келихи також можна використовувати для коктейлів у стилі мартіні з льодом або без нього.


 

Чарка (шот)

 

 

Шот - дуже відомий келих у барі. Вони бувають різних стилів, форм та розмірів. Чарки можна використовувати як для чистих, так і змішаних напоїв (шотів), а також чарка може замінити джиггер, коли вам потрібно відміряти кількість якогось інгредієнта для коктейлю.

 

Типова чарка зроблена з товстішого скла, особливо в основі. Це посилення призначене для запобігання її руйнуванню, коли той, хто п'є, плескає склянкою об барну стійку після того, як випив.

 

Найбільш поширені короткі чарки. Вони хороші для чистих шотів із лікером. Високі, тонші чарки ідеально підходять для демонстрації кольорів багатошарових шотів. Caballito - найвищий і найтонший стиль, розроблений спеціально для текіли.

 

Розміри чарок можуть бути оманливими, особливо з товстим дном. Нерідко чарка виглядає більше, але вміщує стільки ж, скільки чарка меншого розміру. Цей трюк, також поширений серед пивних кухлів, використовують деякі бари, щоб знизити вартість наливу і подавати менше алкоголю, поки ніхто нічого не підозрює.

 

 

Келих для маргарити

 

 

Келих для маргарити використовується в основному для подачі маргарити. Подвійна чаша - забавна та оригінальна форма. Широкий обідок дозволяє легко додати обідок із солі чи цукру. Незважаючи на святковий вигляд, цей келих не є обов'язковим, тому що маргариту можна подавати в коктейльному келиху, старомодному або Highball.

 

Маленькі склянки є хорошими для напоїв без льоду.

Склянки середнього розміру підходять для заморожених напоїв.

Великі чаші підходять для великих заморожених напоїв чи напоїв із великою кількістю льоду.


 

Келихи для шампанського

 

 

Вони бувають різних форм. Часто найкраще придбати набір із 4 або 8 келихів, залежно від розміру вашої звичайної урочистості.

 

Келих для шампанського

Цей високий тонкий келих має край, що звужується, який призначений для того, щоб бульбашки шампанського довше утримувалися в келиху.

 

Шампанське Тюльпан

Тюльпан для шампанського також є елегантним бокалом. У нього довший стрижень і чаша, ніж у першого, але обід розширюється, а не звужується. Такий келих не затримуватиме бульбашки, хоча це гарний варіант для змішування шампанського та інших ігристих вин.

 

Шампанське Блюдце

Блюдце для шампанського також називають келихом-купе. Більш плоска і кругла чаша є традиційнішим дизайном келиха для подачі ігристих вин.

 

Блюдця хороші для того, щоб подавати чисте шампанське багатьом гостям. Вони також додають вінтажний відтінок напоїв, які ви подаєте в келиху, і є ідеальним вибором, коли ви хочете додати до напою велику скибочку фрукта.

 

 

Базові келихи для вина

 

 

Келихи для вина складні, тому що існує безліч форм і було розроблено безліч стилів, щоб продемонструвати певний стиль вина.

 

Однак є два основні келихи для вина:

  • Келих для білого вина має більш високу та вузьку чашу з більш відкритим краєм.
  • Келих для червоного вина має більш круглу чашу меншого розміру з більш загостреним краєм.

 

Традиційно келихи для вина мають ніжку, хоча сьогодні популярні келихи без ніжки. Як і у випадку з келихами для коктейлів, ніжка призначена для підтримки температури вина при подачі без впливу тепла тіла. Келих будь-якого стилю чудово підійде для подачі винних коктейлів. Ті, що з льодом, краще подавати в келиху для білого вина. Склянки без ніжки ідеально підходять для пуншу та напоїв із рясним гарніром, наприклад сангрії.


 

Келихи для пива

 

 

Є три склянки, у яких можна подавати майже будь-яке пиво; вони взаємозамінні та хороші для змішування пивних напоїв.

 

Склянка Пінта

Звичайна пінтова склянка - це висока конусоподібна склянка з прямими сторонами. Зазвичай вони вміщують повну пляшку пива та його пінну шапку. Келихи з пінтою можна охолоджувати в морозильній камері, що дозволяє миттєво охолодити тепле пиво до температури, яка підходить для пиття.

 

Склянка Пілснер

Рифлена форма (яка може бути більш менш перебільшеною) найчастіше використовується для легкого пива і майже виключно при розливі, а більш широкий обід дозволяє отримати хорошу піну.

 

Пивний кухоль

Кружки хороші тим, що ви можете тримати пиво, не нагріваючи його руками. Товста основа також означає, що вони можуть витримати добрий удар по поверхні столу.


 

Високі фірмові келихи для коктейлів

 

 

Кожен використовується для певного напою стилю. Хоча вони потрібні не так часто, як інші келихи, вони корисні, якщо ви любите будь-який з цих коктейлів.

 

Ірландська кавова склянка

Ірландська кавова склянка - це склянка на ніжці з ручкою. Використовується для гарячих напоїв і, традиційно, ірландської кави, це декоративна заміна звичайного кухля. Вона виготовлена з товстого термостійкого скла.

 

Hurricane (ураган) склянка

Виразний грушоподібний вигин цього скла нагадує старовинні ураганні лампи, які і дали йому назву. Зазвичай він використовується для приготування коктейлю з влучною назвою «ураган», а також часто для піна-колади та інших заморожених напоїв.

 

Бренді Сніфтер

Як випливає з назви, цей стакан використовується для коньяку, особливо коли його п'ють чистим. Хоча це дуже велика склянка, всередину міститься лише стандартна порція. Ідея сніфтера полягає в тому, щоб дозволити п'ючому насолодитися всіма аспектами коньяку: спостерігати, як він переливається всередині, звертати увагу на його колір, вбирати аромати, укладені в чаші, і повільно робити ковток.

 

 

Короткі фірмові келихи для коктейлів

 

 

Хоча вони зустрічаються рідко, існує ряд спеціальних коротких келихів, що використовуються для певних коктейлів та лікерів.

 

Склянка Sour (кислий)

"Кисла" склянка є зменшеною версією келиха для білого вина. Ця склянка, що використовується для віскі сауер та інших простих, але ароматних коктейлів, створена для насолоди невеликими порціями.

 

Cordial склянка (для наливки)

Ці крихітні склянки - традиційний спосіб пити наливку (або лікери) у чистому вигляді, і сьогодні вони не дуже поширені. Стиль цих келихів сильно відрізняється; деякі мають форму тюльпана, а в інших чаша схожа на "кислу" склянку. Деякі напої мають свої "власні" келихи:

 

  • Женевер зазвичай подають у маленькому келиху-тюльпані. Це ідеальне рішення для голландського звичаю пити женевер: поставте склянку на стійку і наповніть її до країв крижаним женевером, потім нахиліться і (без допомоги рук) зробіть довгий (часто гучний) ковток.

  • Склянки для грапи мають круглу чашу на дні та тонкий загострений край.

  • Шнапс можна подавати в келиху на ніжці, схожому на "кислий", який різко розширюється на краю.

  • Кріплені вина, у тому числі херес і портвейн, п'ють прямо в невеликих келихах, схожих на келих для білого вина.

 

Підібрати келихи для себе ви можете у нашому онлайн магазині.