Назва «cezve» (турка) має турецьке походження, хоч і запозичене з арабського «джадва», що означає «тліти». Турка - це невеликий горщик з довгою ручкою і шийкою, спеціально розроблений для приготування турецької кави. Турки, також звані ібриками, традиційно виготовлялися з латуні, міді, золота чи срібла. Однак у зв'язку з зростаючим попитом по всій Європі з'явилися дешевші та ефективніші варіанти з конструкцією з кераміки, алюмінію та нержавіючої сталі, що підходять для різних джерел тепла.
Що таке кава по-турецьки?
Що ж, турецька кава, як випливає з назви, є традиційним напоєм родом із Туреччини і популярна в інших частинах Європи та Азії. Вона дуже сильно відрізняється помолом зерен, а також способом приготування - за допомогою турки (ібрика).
Ви можете подумати, що можуть знадобитися унікальні зерна з Туреччини, але це не так. Насправді підходить будь-який вид кави, хоча найкраще використовувати сорти арабіки. Однак, якщо ви віддаєте перевагу робусту або суміші, результат все одно вийде смачним.
Розмір помелу дрібніший, ніж у звичайної кави.
Користь для здоров'я
Кава по-турецьки вимагає заварювання та подачі з невеликою кількістю гущі у кожній чашці. Це, своєю чергою, призводить до більшої концентрації кофеїну в порівнянні з іншими методами заварювання.
Переваги для здоров'я такі:
-
Підвищення фізичної та розумової працездатності;
-
Багате джерело антиоксидантів та інших корисних сполук;
-
Запобігає зниженню розумового розвитку;
-
Знижує ризик хронічних захворювань, запалень та раку, особливо з кардамоном.
Як варити каву в турці
Складові:
-
100 мл води
-
4 ч. л. дрібно мелених зерен (7 грам)
-
від 2 до 8 год. цукру (від 10 до 38 грамів)
Порцій: 2
Підготовка
Час підготовки: 4 хвилини
Подрібніть зерна: оскільки кава по-турецьки не фільтрується, важливо дуже дрібно перемолоти зерна. Ви можете використовувати турецьку кавомолку, якщо вона у вас є, або найменше налаштування на електричній кавомолці. Також у вас є можливість змолоти свіжі зерна в продуктовому магазині, адже багато з цих кавомолок мають налаштування для турецької кави. Переконайтеся, що помел дуже дрібний - правильно змелені зерна виглядатимуть як м'який какао-порошок. Проте, щоб позбавити себе стресу, пов'язаного з помолом, ви можете купити вже готові мелені суміші.
Якщо ви працюєте з цілими зернами, які необхідно перемолоти, відміряйте 2 чайні ложки зерен із гіркою на кожну кухоль. Найчастіше використовуються зерна арабіки, а Kurukahveci Mehmet Efendi входить до найпопулярніших брендів. Але ви вільні вибрати будь-який інший вид або бренд, який ви віддаєте перевагу.
Виміряйте: для приготування відміряйте чотири чайні ложки дрібно меленої кави в миску. Пам'ятайте, що процедуру розраховано на дві порції. Таким чином, на одну порцію потрібно використовувати половину всіх інгредієнтів.
Виміряйте воду: для чудового смаку добре використовувати холодну прісну воду. Тим часом на кожні дві чашки відміряйте 100 мл води. Однак, якщо ви будете використовувати чашку fincan, призначену спеціально для турецької кави, вимірювання буде простіше. Все, що вам потрібно зробити, це відміряти півтори чашки fincan води на кожну порцію.
Додайте цукор або спеції: у каву по-турецьки зазвичай додають цукор або інші спеції, такі як мускатний горіх, кориця, кардамон або ваніль. Хоча це доповнення є необов'язковим, воно значно змінює смак, аромат та користь для здоров'я від кожної чашки. Тим не менш, для цукру або спецій виміри різні. Наприклад, від 1 до 2 стручків подрібненого кардамону, залежно від ваших переваг (або від 1/8 до 1/4 чайної ложки).
Існує чотири ступені підсолоджування:
-
Саді: несолодкий
-
Аз секер: одна чайна ложка цукру (злегка солодкий)
-
Орта: дві ч. л. цукру (солодкий)
-
Серкерлі: до чотирьох ч. л. цукру (дуже солодкий)
Приготування
Змішайте всі інгредієнти: в ібрик додайте каву, воду, цукор і/або спеції. Енергійно заважайте суміш, поки не переконайтеся, що вона ретельно перемішана.
Oneprice пропонує широкий асортимент турок для кави, обирайте тут.
Розігрійте турку: поставте ібрик на газову чи електричну плиту на слабкий вогонь. Протягом наступної хвилини постійно перемішуйте інгредієнти у турці. Далі дайте настоятися. Для правильного заварювання потрібно, щоб температура води була трохи нижчою за стандартну температуру кипіння. Таким чином, якщо поставити ібрик на занадто сильний вогонь, все згорить, зіпсується смак і піна не утвориться.
Дайте настоятися, доки не почне пінитися: цей напій відрізняється пінкою, яка утворюється на його вершині, коли заварювання майже завершене. Отже, дайте настоятися ще три-чотири хвилини після перемішування, поки вгорі ібрика не почне утворюватися темна піна. Пам'ятайте, що в цей момент не потрібно помішувати напій. Спостерігайте за процесом заварювання доти, доки кава не закипить. Потім зніміть з вогню і дайте охолонути протягом 20 секунд.
Потім поверніть на вогонь ще на 15–20 секунд. Це додаткове нагрівання потрібне для того, щоб побачити, чи утворюватиметься нова піна. З однієї турки можна утворити пінку до чотирьох разів. Таким чином, ви можете повторно нагрівати протягом 20 секунд, доки утворення піни не припиниться.
Нарешті після третьої або четвертої піни зніміть ібрик з вогню. Вилийте весь вміст у фінкан, відразу ж подавайте та насолоджуйтесь.
Насамперед обслуговуйте старших гостей. У Туреччині та багатьох інших регіонах світу вважається неповагою обслуговувати молодших гостей раніше, ніж літніх. Якщо ви пригощаєте групу людей, завжди подавайте частування і напої спочатку старшим гостям, а потім подавайте відповідно до віку (від найстаршого до наймолодшого).
Не забувайте про склянку води. Пити воду – це чудовий спосіб очистити свої смакові рецептори. Таким чином, краще зробити ковток перед тим, як пити каву, щоб отримати від неї максимум задоволення.
Читайте також "Як зробити капучино вдома з капучинатором".