Великдень – головне християнське свято, яке символізує надію на духовне відродження. Готуються до Світлої неділі з особливою ретельністю. Святу передує суворий піст, під час якого важливо робити тільки добрі вчинки, упорядковувати свої думки та бажання. На останньому тижні наводять чистоту в будинку та починають готувати пасхальний стіл.

 

Після сорока днів Великого посту на стіл у Великдень було прийнято готувати сорок різних страв. Але зараз такі рясні застілля вже ніхто не влаштовує, важливо, щоб на столі були найголовніші, обов'язкові, атрибути Світлого Христового Воскресіння – паска, паска і фарбовані яйця.

 

Які страви мають бути на Великодньому столі

 

Паска

Це здобний хліб, приготований із яєць та олії. Традиційно паску пекли в дров'яній печі, хоча сьогодні її найчастіше готують у звичайній печі. Традиційним днем ​​випічки Великодня був четвер перед Великоднем. Вважалося, що якщо перша паска сильно виросте, то наступний рік буде щасливим.

 

 

Великодні яйця (писанки)

Писанка була частиною народної традиції протягом століть, ще до того, як Україна була офіційно звернена до християнства 988 року. У дохристиянські часи яйце символізувало Всесвіт, а жовток був сонцем. З приходом християнства яйце стало асоціюватися з Великоднем, символом воскресіння Христа та обіцянкою вічного життя.

 

Шинка та ковбаса

Крім пасок та великодніх яєць, на Великдень готують різноманітні м'ясні страви. Одна з найпопулярніших – це буженина зі свинини чи телятини. Для приготування цієї страви підходить тільки безкістне м'ясо високої якості, найкраще вирізка, окіст або лопатки.

 

Хрін

Дуже популярна закуска прикрасить будь-який святковий стіл не лише своїм терпким та пікантним смаком, але й освіжаючим кольором. Хрін підкреслює спекотне, копченість, паштет, страви з яєць та запіканки.

 

Холодець

Холодець або м'ясний холодець — традиційна українська страва, яку подають із гострим соусом із хрону та буряків. Сам холодець готується з ніжних шматочків м'яса, завислих у ароматному желатинізованому бульйоні. Це не тільки смачно, а й корисно!

 

Голубці

Дуже складно уявити українське святкування без голубців, де капустяне або виноградне листя обгорнуте навколо начинки і тужить у густому соусі, як правило, на томатній основі. Назва оригінальної страви походить від слова «голуб» і, як вважають, уперше було приготовлено з м'яса цих птахів, загорнутих у листя. Протягом історії кожен регіон України розробляв свої варіанти голубців, адаптуючи їх до місцевих інгредієнтів та уподобань.

 

Рецепт простої паски з родзинками

Рекомендуємо рецепт простої паски з родзинками на Великдень. За цим рецептом приготувати його не важко. Випічка вийде смачною та м'якою, і порадує всіх за святковим столом.

 

Традиційні, оригінальні й заморські: перевірені рецепти пасок від  волинських господинь

 

Складові:

  • Вершкове масло - 50 г.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Молоко – 100 мл.
  • Дріжджі – 1 ч.л.
  • Борошно - 300 г.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Родзинки - 1-2 ст.л.


 

Приготування:

1. У каструльку додайте молоко та вершкове масло.

2. Підігрійте на плиті - вершкове масло повинне розтопитися. Далі додайте сіль та цукор.

3. Після цього потрібно додати яйце і ретельно збовтати всю масу.

4. Додаємо сухі дріжджі та борошно.

5. Тісто замішуємо та залишаємо на 1 годину при кімнатній температурі.

6. Після цього додаємо родзинки, перекладаємо тісто у форму для випічки та відправляємо паску випікатися у духовку, яку потрібно попередньо нагріти.

7. Через півгодини дістаємо паски, змащуємо верхівки кексів глазур'ю і додаємо присипку. Наші паски готові!

 

Щоб накрити смачний пасхальний стіл, все необхідне для кухні ви можете знайти у нашому онлайн-магазині.