Холодильник є невід'ємним атрибутом кожного будинку. Сьогодні практично неможливо уявити організацію побуту сучасної людини без неї. Однак для того, щоб продукти довше зберігалися свіжими, а сам холодильник чистим, потрібно скористатися деякими хитрощами. Якими? Давайте розбиратись.

Де і що зберігати – правила зберігання продуктів у холодильнику

Як зберігати продуктиДля того, щоб їжа якомога довше і при цьому тістечка не пахли рибою при змішуванні ароматів, важливо знати, які продукти слід зберігати на верхніх полицях холодильника, а які краще розмістити в нижній частині. Рекомендується при розміщенні продуктів дотримуватись таких правил:

  1. Верхня полиця. У цій зоні рекомендується зберігати продукти, готові до приготування. Також це вдале місце для розміщення приготовленої їжі. Тобто все, що ви можете дістати і одразу покласти на стіл.
  2. Середня полиця. Це місце для зберігання продуктів, що швидко псуються — вершки, молоко, яйця.
  3. Нижня полиця. Для розміщення сирих продуктів тваринного походження (м'ясо та риба) підійде саме це місце.
  4. Дверцята. На дверях холодильника досить зручно зберігати всілякі соуси та напої. Але не варто там розміщувати продукти, що вимагають зберігання за низьких температур. Причина полягає в тому, що саме дверцята є найтеплішим місцем у холодильнику.

Якщо ж говорити про висувні ящики, то ці відсіки поділяються на два типи – з низьким та високим рівнем вологості. При розумінні цієї істотної різниці ви точно не плутатимете, які продукти зберігати в тому чи іншому відсіку. У ящики з високим рівнем вологості можна помістити овочі у пластикових контейнерах із негерметичними кришками. Також ці відсіки підійдуть для зберігання продуктів у папері. А ось резервуари з низьким рівнем вологості будуть ідеальними для фруктів та овочів.

Організація продуктів – корисні поради

А тепер давайте поговоримо про організацію продуктів у холодильнику, а саме про харчові контейнери. Організація порядку на кухні не завжди є простою. Нерідко можна зіткнутися зі складнощами пошуку місця для зберігання їжі. Але саме харчові контейнери та лотки є справжнім порятунком. У них можна скласти приготовані страви і досить компактно вмістити в холодильник. Крім того, що подібне рішення є практичним, воно ще й дозволяє суттєво заощадити час, витрачений на прибирання. Причина полягає в тому, що при грамотному розміщенні продуктів все буде на своїх місцях. Однак які судочки найкраще підійдуть для зберігання їжі? З цим питанням часом стикаються не лише молоді господині, а й досвідчені у веденні домашнього господарства жінки. Тому це питання розглянемо далі детальніше.

Лотки для зберігання продуктівКвадратні ланч-бокси

Сучасні виробники пропонують бокси на будь-який смак та гаманець, що дозволяє кожному покупцеві знайти оптимальний варіант саме для себе. Отже, лотки для зберігання їжі відрізняються між собою за такими параметрами:

  1. Розміри. Основною відмінністю є обсяг. Саме від цього параметра залежить кількість продуктів, розміщення яких можливе. При виборі рекомендується брати до уваги розміри полиць у холодильнику, оскільки завдяки цьому ви зможете максимально компактно розмістити резервуари як у довжину, так і у висоту.
  2. Форма. Резервуари можуть бути виконаними у найрізноманітніших формах – коло, прямокутник, квадрат. Найбільш популярними є прямокутні та квадратні моделі, оскільки дозволяють ідеально організувати простір навіть у невеликих холодильниках. Завдяки прямим лініям з легко можна розмістити впритул один до одного. Але часто у продажу зустрічаються і круглі моделі. Для економії місця їх можна розмістити одна на одну. Також варто відзначити, що ви можете придбати набори контейнерів продуктів однакової форми, але з різним обсягом. Такий підхід не лише дозволить стійко розміщувати один на одного. До того ж це дозволить зручно зберігати судки під час «простою», адже їх можна покласти за принципом матрьошки.

Резервуари для зберігання їжі – матеріал важливий

Продукти у холодильникуПри виборі лотків для їжі крім форми та обсягу слід брати до уваги й матеріали, з яких вони виготовлені. У продажу представлені такі варіанти:

  1. Пластик. При покупці боксів даного типу важливо пам'ятати, що в подібному посуді не рекомендується довго зберігати м'ясо та рибу. А кислотовмісні продукти, такі як томати та ягоди, зовсім не радять поміщати в такий посуд. Тому при виборі пластикових резервуарів потрібно враховувати, що вони підійдуть для зберігання їжі на короткий період. Однак варто відзначити, що цей матеріал здатний витримувати температуру до -40 градусів. Тому можливе навіть розміщення у морозильній камері.
  2. Скло. Цей матеріал є найбільш оптимальним для зберігання їжі, тому що не виділяє токсичних запахів та є абсолютно безпечним для людського здоров'я. Однак для подорожей вони не підійдуть, оскільки відрізняються крихкістю та вагою.
  3. 3. Метал. Такі контейнери підходять для зберігання будь-яких продуктів. Але при виборі важливо звернути увагу, щоб посуд виконувався з емальованим покриттям. Це запорука її стійкості до утворення корозії.
  4. Силікон. Подібні варіанти відрізняються міцністю, легкістю та стійкістю до зносу. Їжу в таких резервуарах можна поміщати у будь-які температурні умови. А сучасні виробники пропонують велику різноманітність форм та кольорів.
  5. Кераміка. Незважаючи на те, що керамічні лотки підходять для зберігання їжі в холодильнику, вони не пристосовані до різких перепадів температурних режимів. Тому якщо після холодильника ви плануєте помістити резервуар у мікрохвильову піч, потрібно почекати деякий час, поки контейнер хоч трохи не нагріється в приміщенні.

Рекомендації та поради

При виборі лоточків важливо звернути увагу до їх якісні характеристики. Краще все ж таки віддавати перевагу продукції перевірених брендів. Відомі торгові марки цінують свою репутацію, тому відповідально ставляться до виробничого процесу. Якщо ваш холодильник не відрізняється значними габаритами, краще вибирати судки однакової форми, що дозволяє їх ергономічно розмістити на полицях. Якщо грамотно підійти до питань організації простору в холодильнику, ви не тільки зможете вмістити в нього максимум продуктів, а й забезпечити вільний доступ до їжі.