Надійну кухонну лопатку знайти неважко. Поки ви знаєте, на що звернути увагу, ви можете знайти таку за розумною ціною, яка підніме кулінарію на новий рівень і, ймовірно, прослужить вам дуже багато років.

 

Три типи лопаток

 

Маркетологи кухонного посуду намагатимуться переконати вас, що вам потрібна кожна з існуючих видів. Але єдині три, про які ви повинні подбати, це:

  • Для смаження м'яса;

  • Скребок для збивання інгредієнтів та зіскрібка липкого тіста з мисок;

  • Для нанесення глазурі та масляного крему.

 

Лопатки, ложки, щипці для кухні, металеві, силіконові, дерев'яні кухонні лопатки

 

Лопатки Тернера

 

Вони допомагають піднімати та перевертати страви, наприклад, товсто нарізаний стейк, відбивні або філе лосося на сковороді, решітці із плоским верхом чи грилі. Вони бувають двох видів: плоскі та зі щілинами. Хоча один краще підходить для червоного м'яса та птиці, а інший – для морепродуктів та овочів, з прорізами – простіші в користуванні та більш універсальні.

 

Плоскі – мають короткі прямокутні головки. Вони найкращі для того, щоб підбирати та перевертати важкі та ситні шматки. Лопатки з прорізами ідеально підходять для прослизання та перевертання делікатних продуктів, таких як рибне філе або смажені яйця, які, як правило, розпадаються на частини під своєю вагою.

 

Вони також використовуються для вилову яєць-пашот і збирання смаженої їжі, оскільки прорізи дозволяють стекти зайвій рідині або жиру. Цього не можна сказати про їхні плоскі аналоги. Плоскі або прорізні – вони зазвичай виготовляються з нержавіючої сталі, дерева чи силікону.

 

Який матеріал кращий?

 

Нержавіюча сталь є практичним матеріалом: досить тонка, щоб прослизнути під більшість шматків м'яса, і досить міцна, щоб переносити приготовлену їжу.

 

Металеві приладдя, безпечні для застосування, виготовлені з нержавіючої сталі, чавуну, вуглецевої сталі та анодованого алюмінію.

 

Винятком із правил є випадки, коли ви використовуєте антипригарний посуд. Споживання металевих інструментів на антипригарних сковородах та каструлях може подряпати та пошкодити покриття. Натомість використовуйте силіконову лопатку.

 

Силіконові – є найкращим вибором для приготування їжі з антипригарним покриттям, оскільки вони гнучкі, що дозволяє підсовувати їх під великі шматки, не ганяючись за ними.

 

Лопатки, ложки, щипці для кухні, металеві, силіконові, дерев'яні кухонні лопатки

 

Як обрати?

 

Лопатка повинна мати міцну оловку, яка є досить гнучкою, але не надто згинається. Це стосується як нержавіючої сталі, так і силікону, але не дерева. Ручка не повинна мати шорстких країв і повинна бути зручною для тримання. В ідеалі виготовлена ​​з дерева, бакеліту чи іншого матеріалу, що ізолює її від тепла, щоб не довелося тримати лопатку кухонним рушником.

 

Уникайте довгих ручок. Вони виглядають вишукано, але маневрувати ними незручно та неприродно, і це якраз протилежне тому, що ви шукаєте у такому важливому інструменті. Хороше начиння – як продовження вашої руки; ви ледве помічаєте його, коли зосереджуєтеся на приготуванні їжі.

 

Скребкова лопатка

 

Термостійка силіконова лопатка, також відома як скребкова, є найкращим другом пекаря. Під час приготування липкого тіста скребок допоможе вам досягти кращих результатів, вишкрібаючи залишки з внутрішньої сторони чаші. Це також зручно для збирання інгредієнтів у збиті вершки, йогурти та тісто для печива.

 

Силіконове приладдя є обов'язковим для приготування їжі з антипригарним покриттям. Виробники емальованих чавунних сковорідок стверджують, що для них можна експлуатувати металеве начиння, але все ж таки краще використовувати силікон.

 

Термостійкі лопатки коштують дорожче за пластикові. Однак вони не розплавляться, коли контактуватимуть із гарячими краями сковороди, оскільки вони зазвичай здатні витримувати температуру до 315°C.


 

Як вибрати силіконову лопатку?

 

Якщо ви сумніваєтеся, виберіть лопатку приблизно 7-10 см заввишки і 6-7 см завширшки. Такі розміри роблять її досить великою, щоб охопити велику кількість їжі, але досить компактною, щоб уміститися в чашу кухонного комбайна або міксера. Бажано цільну, а не зі знімною головкою. Рідини, креми та шматочки їжі застряють у проміжках. І головка може відпасти у найважливіші хвилини! Дерев'яні ручки не мають тривалого терміну служби і їх не можна мити в посудомийній машині.

 

Шпатель для глазурі

 

Довгі та тонкі шпателі (також відомі як «для тортів») допомагають наносити глазур та масляні креми на торти, кекси та інші десерти. Шпатель для глазурі – це ніжний двоюрідний брат ножа для масла. Він одночасно є відмінним засобом для намазування масла, джему, вареннч, чатні та вершкового сиру на тонкі скибочки торта або хліба. У хороших лопаток є гнучке лезо з нержавіючої сталі, яке забезпечує потрібний вигин, коли вам це потрібно зручну дерев'яну ручку для гарного і надійного захоплення. Типова довжина коливається від 12 до 40 см, прямих або зміщених. Прямі шпателі забезпечують оптимальний контроль, а зсувні – допомагають наносити драматичні завитки глазурі на ваші торти. Якщо ви вперше купуєте такий інструмент і вам важко вибрати в інтернеті, варто піти в магазин і спробувати кілька варіантів.


 

Сталева, силіконова чи дерев'яна лопатка?

 

Більшість лопаток виготовлені з нержавіючої сталі, силікону та дерева, і яка краща – це дискусія, яка, ймовірно, ніколи не закінчиться. Крім кількох питань, що не обговорюються, таких як вимога не споживати металеве начиння на сковородах з антипригарним покриттям або той факт, що силіконове начиння найкраще підходить для замішування тіста, кремів і клярів.

 

Отже, ось основні відмінності.

 

Лопатки з нержавіючої сталі міцні та довговічні. Зазвичай вони є термостійкими і можна мити в посудомийній машині (якщо виробник не вказав інше в інструкції). Їх найвагоміша сила є також найпоширенішою слабкістю: тонке лезо легко може прослизнути під найскладнішою та липкою їжею, але так само легко зігнеться та деформується, якщо сталь надто тонка.

 

Силіконові можна мити в посудомийній машині і, залежно від моделі, витримують від 230°C до 315°C. Це правильний інструмент для випікання та приготування в посуді з антипригарним покриттям. Цілісне силіконове начиння працює краще, ніж те, що має знімну головку. Не тільки голова від'єднуються в найгірші моменти, але й миючий засіб для посуду або залишки їжі можуть залишитися в отворах.

 

Дерев'яне начиння красиве, безпечне для антипригарного покриття та екологічне. Оскільки деревина може набухати або ламатися, коли вбирає дуже багато вологи, дерев'яні шпателі не можна мити в посудомийній машині, їх можна мити лише вручну. Вони вбирають колір їжі та вловлюють запахи від того, що ви готуєте. Лосось, який ви готували на вечерю кілька вечорів тому? Ви, мабуть, уже з'їли всі рештки, але дерев'яна лопатка, якою ви її перевертали, нагадуватиме вам про це днями.

 

Лопатки, ложки, щипці для кухні, металеві, силіконові, дерев'яні кухонні лопатки

 

Чому лопатки мають отвори?

 

Деякі лопатки мають круглі отвори або прямокутні отвори. Ви колись замислювалися, чому це так?

 

Отвори роблять голову лопатки гнучкішою, щоб вона могла згинатися і ковзати під липкими продуктами, наприклад смажені яйця або рибне філе. Вони також дозволяють стікати надлишку рідини або жиру, коли ви використовуєте її для вилову яєць-пашот або збору смаженого філе.

 

Як додаткову перевагу лопатки з прорізами мають меншу площу поверхні, до якої прилипають сирі продукти. Таким чином, вони «антипригарні» в порівнянні зі своїми громіздкими плоскими аналогами. Якщо ви не будете обережні, коли рухатимете її або перевертатимете на сковороді, риба може розлетітися на частини. Легка та спритна щілинна лопатка, безперечно, є правильним інструментом для роботи.


 

Який шпатель використовувати для посуду з нержавіючої сталі?

 

Одна з багатьох переваг посуду з нержавіючої сталі полягає в тому, що ви можете використовувати на ній начиння з будь-якого матеріалу, не турбуючись про подряпини або пошкодження.

 

Найкраща лопатка для вас – залежить від того, що ви з нею готуєте. Користуйтеся лопаткою з прорізами для ніжних страв, таких як риба, яйця та млинці, та дерев'яну – щоб вишкрібати масу, коли видаляєте залишки їжі.