Кількість
|
Ватрість
|
||
|
На що варто звернути увагу при виборі кришки для каструль та сковорідок?
Смак ваших страв визначається не тільки свіжістю продуктів, їх якістю та вправними рецептами, а й посудом, використаним при приготуванні. На жаль, посуд не завжди продається в комплекті з кришкою, іноді його доводиться шукати окремо – саме з такою проблемою часто стикаються домогосподарки. Отже, давайте подивимося на різні параметри кришок – це допоможе вам прийняти правильне рішення та купити кришку для сковороди чи каструлі, без жодних сумнівів.
Розміри кришок
Корисні мінерали та мікроелементи випаровуються при приготуванні їжі в каструлі чи сковороді. Щоб уникнути цього, використовуйте правильні аксесуари, які щільно прилягатимуть до країв посуду, що обмежить випаровування і прискорить час приготування.
Якщо каструля має стандартні розміри, наприклад, 18, 24 або 26 сантиметрів, то підбір кришки для каструль не займе багато часу та сил, адже їх можна знайти у будь-якому магазині. У той же час, якщо ваш посуд нестандартної форми, підібрати кришку буде складніше, тому що доведеться покладатися на пошук в інтернеті або йти до спеціалізованого магазину посуду.
Форма кришок
Форма кришки для каструль чи сковорідок визначається формою виробу.
Кришка сковороди чи каструлі може бути трьох видів:
- круглі;
- квадратні;
- овальні.
Якщо використовувати квадратну каструлю і постійно накривати її круглою кришкою, смак страви зіпсується, вона частково підгорить і втратить корисні властивості. Якщо кришка на каструлю значно більша за саму каструлю, то при використанні такого аксесуару відбуватиметься значна втрата рідини, яка стікатиме на плиту, забруднюючи її.
Матеріал
Кришка сковорідки або каструлі може бути з різних матеріалів, а саме:
- скло;
- нержавіючу сталь;
- кераміку.
Скляна кришка для сковороди чи каструлі – популярний аксесуар, який можна знайти на кухні більшості домогосподарок. Матеріал ефективно утримує жар необхідний для приготування їжі, а також досить стійкий до побутової хімії. Скляний посуд важко подряпати, а його прозорість дозволяє стежити за приготуванням вашої страви. Металевий обідок кришки для каструль захищає скло від будь-яких подряпин, тріщин по краях, а також має властивість щільно прилягати до країв посуду. Будьте обережні скляна кришка для каструлі або сковороди з металевим обідком не може бути використана в мікрохвильовій печі.
Кришки на сковорідки та каструлі з нержавіючої сталі довговічні та стійкі до механічних пошкоджень. Готування з такою кришкою займає більше часу, оскільки вона гірше зберігає тепло. Металеві кришки будь-якого типу не можна використовувати в мікрохвильових печах.
Керамічні кришки - одні з найбільш універсальних варіантів серед багатьох аксесуарів. Виріб можна використовувати в мікрохвильовій печі, духовці, ідеально підходить для різних режимів миття посуду. Така кришка для каструлі дозволяє швидко готувати, тому що матеріал чудово утримує тепло, а втрата мінералів, вітамінів та важливих мікроелементів дуже незначна. Єдиним недоліком керамічного предмета є його крихкість, але якщо за таким покриттям доглядати належним чином, то воно прослужить досить довго.
Оригінальні моделі кришок
На полицях магазинів представлені також нестандартні рішення щодо виготовлення кришок для посуду:
- сітчасті;
- силіконові;
- з лійкою;
- з отворами.
Під час приготування їжі приходять сітчасті кришки на сковорідки. Кришка такого типу гарантує, що їжа прожариться до красивої скоринки, а грати на середньому і сильному вогні запобігають розбризкуванню масла з посуду.
Силіконові кришки часто використовують як пароварок: вони запобігають швидкому випаровуванню рідини та розбризкуванню - завдяки чому їжа зберігає свої корисні властивості. Силіконові кришки підходять для будь-якого посуду.
Кришка з лійкою призначена саме для каструль. До таких аксесуарів належить отвір у ручці, який дозволяє наливати в тарілки підливу та додавати спеції. Ситечко забезпечить рівномірний розподіл спецій у каструлі.
Поширені також кришки для каструль і сковорідок з отворами. Такі отвори можна зустріти на кришках з різних матеріалів. Їхня основна функція - це запобігання швидкому випаровуванню рідини.
При покупці зверніть особливу увагу на інструкцію з експлуатації товару. Можна знайти відповідний посуд, але виявляється, що він годиться лише для зберігання продуктів, а не для смаження чи варіння.