Як вибрати кавомолку?
Кава, безсумнівно, є найпопулярнішим напоєм на планеті. Тож цілком зрозуміло, що більшість любителів кави хочуть випити найзапашнішу та найсмачнішу чашку улюбленого напою. Справжні ентузіасти часто вимагають свіжообсмажених цілих зерен, в ідеалі з місцевої жаровні, а потім готують каву самостійно вдома. Однак, як би чудово це не звучало, для приготування ідеальної чашки кави потрібно отримати багато знань і докласти немалих зусиль. Це означає, що в першу чергу вам потрібно вміти подрібнювати зерна, тому кожному поціновувачу кави необхідно мати відповідні інструменти для помелу зерен.
Для приготування чудової чашки кави потрібна кавомолка, причому як лезові кавомолки, так і млинки мають ряд переваг. Однак, коли доходить питання про те, яку кавомолку купити, виникає багато питань через велику кількість варіантів, представлених на полицях магазинів. Такі фактори, як бажаний тип помелу, ціна та розмір подрібнювача, слід враховувати при виборі будь-якої кавомолки. Тому, в цій статті ми постараємось відповісти на питання: яка кавомолка найкраща, і на що варто звернути увагу перед покупкою?
Як обрати якісну кавомолку?
Вибір кавомолки – надзвичайно важлива частина процесу приготування смачної кави. Правильна кавомолка може кардинально змінити смак та аромат вашої звичайної чашки кави. Але що робить кавомолку хорошою?
Коли справа доходить до вибору хорошої кавомолки, слід враховувати два основних типи: ручну та електричну.
Ручні кавомолки (млинки) вимагають більше зусиль, але, як правило, виробляють більш рівномірний помел, тоді як електричні подрібнювачі простіші у використанні, але можуть давати нерівномірний результат. Обидва типи мають різні розміри, тому важливо вибрати той, який відповідає вашим потребам. Крім того, такі функції, як регулювання помелу, також впливатимуть на якість вашої кави.
Тож, давайте більш детально розглянемо переваги ручних та електричних кавомолок!
Ручна кавомолка: переваги та недоліки
Ручні кавомолки існують століттями, але останнім часом їхня популярність зростає. Це пояснюється тим, що вони мають багато переваг перед електричними млинками, включаючи можливість налаштовувати розмір помелу та контролювати кількість утвореної гущі.
Переваги ручної кавомолки:
- Середньо-висока продуктивність (стабільна, однорідна основа). Дуже часто ручні кавомолки середньої та високої потужності створюють однорідний помел (що важливо для збалансованої та смачної кави).
- Портативність. Якщо для вас важлива мобільність під час екскурсій, пікніків або довготривалих походів, тоді портативність ручних кавомолок буде вам до вподоби.
- Міцність. Ручні кавомолки є більш довговічними, ніж електричні. Це пов’язано з їхньою простою будовою: вони мають крихітний бункер, у якому зберігаються зерна, жорнова, які перемелюють кавові зерна, і збірна камера внизу. Все з’єднується одним стрижнем, який повертає жорнова та з’єднується з ручкою. Навіть складніші кавомолки мають просту конструкцію порівняно зі схемою та декількома програмами електричних подрібнювачів, тому чистити їх легко.
- Простота використання. Більшість механічних кавомолок можна просто крутити однією рукою, тримаючи іншою.
- Низька ціна. Багато ручних кавомолок у ціновому діапазоні стабільніші та довговічніші, ніж електричні, що зазвичай у п’ять разів дорожчі. За 500-1000 грн ви зможете купити кавомолку ручну, яка забезпечуватиме вас свіжозмеленою кавою протягом багатьох років.
Однак перед тим як купити ручну кавомолку варто також врахувати деякі недоліки таких подрібнювачів.
Недоліки ручної кавомолки:
- Перевірка на витривалість. На жаль, перемелювання вручну для кількох людей може бути трохи виснажливим. З іншого боку, ви повільно нарощуєте м’язи після багаторазового використання, тому, через деякий час, всі будуть вражені вашою витривалістю, коли ви будете готувати каву для групи людей.
- Обмежені налаштування розміру помелу. Не кожна ручна кавомолка має функцію налаштування помелу. Водночас майже кожна електрична кавомолка має таку особливість.
Кавомолка електрична: переваги та недоліки
Любителі кави скрізь відкривають для себе переваги використання електричної кавомолки. Від високої продуктивності до надійної конструкції та багатьох налаштувань розміру помелу, електрична кавомолка є ідеальним засобом для приготування ідеально збалансованої чашки кави, яка відповідає вашим індивідуальним смакам. За допомогою електричної м’ясорубки ви зможете насолоджуватися зручністю швидкого подрібнення свіжих кавових зерен. Тож перед тим як купити кавомолку електричну, ознайомтесь зі списком переваг та недоліків такого пристрою нижче.
Переваги електричної кавомолки:
- Висока продуктивність (подрібнювачі високого класу). Кавомолки електричні можуть швидко виконувати роботу. Міцні шестерні пересувають жорнова, подрібнюючи каву одним натисканням кнопки. Деякі опції можуть дозувати мелену каву відповідно до ваги, звільняючи вас від зважування кавових зерен (якщо вам це подобається).
- Зручність.
- Надійність конструкції (подрібнювачі високого класу).
- Багато налаштувань розміру помелу. Високоякісні електричні кавомолки іноді мають понад 40 варіантів помелу, починаючи від френч-преса та закінчуючи еспресо. Наявність такої кількості налаштувань відкриває можливість для мікроналаштувань, щоб підібрати потрібний розмір помелу кави.
Недоліки електричної кавомолки:
- Низька продуктивність (подрібнювачі низького класу)
- Погана конструкція (подрібнювачі низького класу). Подрібнювачі низького класу часто мають погану конструкцію, яка не забезпечує рівномірного помелу, що кардинально впливає на якість готової чашки кави.
- Шумні. На жаль, більшість електричних подрібнювачів створюють багато шуму. Однак вони, безсумнівно, роблять помел кави для великої групи простим випробуванням.
- Потрібна електрика. Електричні кавомолки потребують наявність електроенергії для роботи, що може бути не ідеальним у певних ситуаціях.
- Висока ціна. Високий рівень якості та зручності має свою ціну. Якщо ви все ще починаєте свою подорож у дивовижний світ кави, ви, мабуть, не захочете викладати 5-6 тисяч гривень за кавомолку.