Обробні дошки - обов'язковий кухонний інвентар для домашніх кухарів.

 

Всі регулярно користуються обробними дошками на кухні, але, на жаль, мало хто усвідомлює, що для різних продуктів потрібні окремі дошки. Загальне враження, яке створюється у людей, полягає в тому, що вони підходять лише для кухні гастрономії чи ресторанів. Просте емпіричне правило полягає в тому, щоб мати одну дошку для продуктів, пов'язаних з м'ясом, та іншу – для таких як фрукти та овочі. Ось чому ми написали цю статтю, щоб докладно розповісти вам про несприятливі наслідки експлуатації єдиної дошки для кількох цілей. Ви також дізнаєтеся прості поради та прийоми, які допоможуть убезпечити себе та свою сім'ю від хвороб, пов'язаних із їжею.

 

кухонна обробна дошка, дошка для нарізки

 

Кухонні дощечки захищають ваші ножі та зберігають ваш стіл у чистоті. У них також є ще одна функція, якою часто нехтують: захищати їжу від перехресного забруднення. Сире червоне м'ясо, птахи, морепродукти та яйця здатні поширювати бактерії на інше продовольство. Дошки можуть бути сприятливим середовищем для різних мікроорганізмів (у деяких випадках навіть після того, як вони були вимиті). Якщо ви експлуатуєте ту ж саму дошку для м'яса та яєць, що й для сирів, ви можете перенести на них бактерії. Це називається перехресним забрудненням.

 

Як зазвичай нарізають м'ясо? Спосіб обробки м'яса залежить від мети його використання. Який би спосіб ви не використовували, пам'ятайте, що при обробці сирого м'яса з нього виділяються соки. Ці рідини мають тенденцію просочуватися на поверхню, де вони розрізані.

 

Ви повинні використовувати одну дошку для м'яса, птиці, морепродуктів та яєць, а іншу – для сирів та готових до вживання продуктів. Таким чином, ви можете зберегти користь вашої їжі та своє здоров'я.

 

Безпечне поводження з сирим продовольством - це навичка, яку повинен мати кожен домашній кухар. Але безпечне поводження з харчовими продуктами не обмежується зберіганням сировини за належної температури та забезпеченням її готовності до того, як вона потрапить на вашу тарілку.


 

Спробуйте кольорове маркування для пластикових дощок

У деяких ресторанах для м'яса та продуктів використовуються кольорові дошки. Таким чином, це допомагає лінійним кухарям не робити помилки між змінами, що знижує ризик перехресного зараження.

 

Якщо у вас велика сім'я і ви не єдиний, хто готує в будинку, застосування системи з кольоровим маркуванням може допомогти вам переконатися, що всі будинки, незалежно від віку, дотримуються тих самих правил.

 

Спробуйте різні форми дерев'яних дощок

Кухонні дошки з дерева дорожчі, ніж із пластику, але вони добре виглядають і допомагають зберегти ваші ножі (залежно від того, чи використовуєте ви професійні ножі вдома чи ні, це може мати для вас значення, а може і не мати).

 

Якщо ви віддаєте перевагу дереву, купуйте різні форми та/або розміри дощок, щоб вам було легко відрізнити - це для м'яса або для овочів, фруктів і сирів.

 

кухонна обробна дошка, дошка для нарізки


Як утримувати пластикові дошки у чистоті

Поширена думка, що пластикові обробні дошки безпечніші за дерев'яні. Почасти це так, але є один нюанс: згодом пластик стає більш схильними до подряпин. А зіскрібки можуть стати чудовим середовищем для поширення бацил.

 

Якщо ви будете дотримуватися рекомендацій щодо підтримання чистоти, це не повинно бути для вас проблемою.

 

Ось кілька рекомендацій та порад, які допоможуть вам:

  • Змішайте чайну ложку відбілювача з літром води як розчин, що чистить;

  • Губкою нанесіть розчин на дошку і зітріть всі плями;

  • Дайте суміші постояти хвилину чи дві, щоб убити бактерії;

  • Промийте під гарячою водою;

  • Повісьте сушитися.

 

Робіть це щоразу, коли готуєте їжу, щоб подбати про чистоту та гігієну вашої дощечки та зберегти її якомога довше у первозданному вигляді.

 

Захист дерев'яних дощок від мікробів

Завжди чистіть дерев'яні дошки. Якщо ви помістите їх у посудомийну машину, ви ризикуєте пошкодити їх без можливості відновлення. Вплив вологи та тепла на деревину протягом тривалого періоду часу зрештою призведе до її деформації та розтріскування.

 

Ви також можете використовувати дезінфікуючий розчин, розбавлений відбілювач для чищення. Тільки не використовуйте гарячу воду для миття.

 

Але пам'ятайте один важливий момент: не занурюйте дерев'яну дошку для нарізки у гарячу воду і не мийте її в посудомийній машині, тому що це деформує її і деревина тріскається з часом.

 

кухонна обробна дошка, дошка для нарізки

 

Якими іншими миючими засобами можна користуватися?

 

Засіб для миття посуду Maxi Power

Якщо ви не любите саморобні засоби для чищення, використовуйте засіб для миття посуду, наприклад, такий як Maxi Power. Цей засіб чудово видаляє жир та білки, які можуть бути заражені бактеріями.

 

Розведений білий оцет

Змішайте 1 частину білого оцту із 4 частинами води. Нанесіть розчин на дошку за допомогою губки, залиште на хвилину або дві, потім промийте і повісьте сушитися. Майте на увазі, що це не так ефективно, як засіб для миття посуду.

 

Висновки

  • Коли мікроби з їжі тваринного походження, таких як червоне м'ясо, птиця, морепродукти та яйця, потрапляють в інші продукти та потрапляють на вашу тарілку, відбувається перехресне зараження.
  • Щоб запобігти перехресному забрудненню, важливо дотримуватися правил гігієни на кухні.
  • Кухонні дошки можуть бути сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів, якщо ви не тримаєте їх окремо і не чистите.

 

кухонна обробна дошка, дошка для нарізки
 

Тепер ви знаєте, як утримувати обробні дошки в чистоті та безпеці.

 

Ми сподіваємося, що ця інформація спонукає вас у майбутньому бути більш уважними під час експлуатації обробних дощечок. Запам'ятайте! Немає нічого важливішого за хороше здоров'я.

 

Якщо ви виявите, що у вас є лише одна дошка для нарізки, обов'язково придбайте ще одну або кілька, або невеликий набір у нашому інтернет-магазині. Відвідайте нас сьогодні та виберіть з наших різних моделей та типів!