Чай – один із найпоширеніших напоїв у світі. Зазвичай його природним чином одержують із чайних рослин. Проте трав'яний заварюють із сухофруктів, квітів, спецій чи трав. У той же час до справжніх сортів чаю належать зелений, чорний та улун.

 

Він буває різних смаків та текстур, що робить його привабливою заміною підсолодженим напоям чи воді. Крім того, багато з цих сортів корисні для організму та мають приємний смак.

 

Користь чаю, види чаю

 

Користь чаю для здоров'я

 

Флавоноїди, присутні у чаї, відповідають за багато його переваг для здоров'я. Флавоноїди є класом сполук з значними антиоксидантними якостями і здатністю зводити до мінімуму пошкодження вільними радикалами.

 

1. Містить катехіни

Вони контролюють кров'яний тиск та покращують працездатність мозку. Крім того, вони мають протизапальні та антибактеріальні властивості. Споживання продуктів, багатих на катехіни, з профілактикою та лікуванням хронічних захворювань, таких як запалення кишечника (ВЗК).

 

2. Сприяє роботі серця 

Огляд епідеміологічних досліджень та метааналізів показує, що цей напій має  захисну дію проти серцево-судинних захворювань. Він допомагає знизити кров'яний тиск і позитивно впливає на ліпіди крові, глюкозу та масу тіла. Крім того, він має протизапальну, антитромботичну дію і може покращувати роботу судин.

 

3. Основні вітаміни

Вітаміни по-різному впливають тіло людини. Це життєво важливі елементи, які організм не може виробляти самостійно. Тому важливо отримувати їх із нашого раціону. Їх дефіцит може призвести до проблем зі шкірою, рухливістю суглобів, втоми та виснаження.

 

Зелений чай найбільш відомий тим, що він багатший на вітаміни, ніж інші напої. І ефективний для імунітету при регулярному вживанні. Це робить його кращим вибором для людей, які страждають від нестачі вітамінів.

 

4. Складається з метилксантинів

Кофеїн, теобромін та теофілін є найбільш відомими сполуками сімейства метилксантинів. Вони природним чином присутні в чайному листі, кавових зернах, какао-бобах, горіхах колу та ягодах гуарани.

 

Чай також містить кофеїн, який підвищує пильність. Крім того, він має стимулюючий вплив на центральну нервову систему (ЦНС); тому він може запобігти втомі та підвищити розумову або фізичну працездатність.


 

Харчова цінність

 

Чай містить такі мінерали, як калій, фосфор, магній, натрій, мідь та цинк. Точна кількість мінералів залежить від віку чайної рослини, навколишнього середовища та клімату, в яких вона росла. Наприклад, одна чашка трав'яного чаю із ромашки містить близько 5 мг кальцію. Крім того, чай містить фтор. Кількість фтору варіюється в залежності від типу та кількості води, яка використовується для його приготування. Варіанти чорного, зеленого та улунського чаю містять кофеїн. Однак зелений містить менше кофеїну, ніж чорний.

 

Користь чаю, види чаю

 

Десять видів чаю та їх переваги

 

Користь ромашкового чаю

Відомий своїми розслаблюючими властивостями. Люди, які мають проблеми зі сном, п'ють його, щоб покращити ситуацію. Він може зменшити симптоми передменструального синдрому: має спазмолітичні властивості, які допомагають пом'якшити передменструальні болі. Він також покращує рівень глюкози, інсуліну та ліпідів у крові у людей з діабетом 2 типу.

 

Крім того, ромашка має антибактеріальні, протизапальні та захисні властивості для печінки. Ромашка також йде на користь при лікуванні діареї та виразки шлунка, знижуючи кислотність та запалення у шлунку.

 

Користь зеленого чаю

Він багатий на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами та окислювальним стресом, а також зберігають шкіру здоровою. Він також запобігає закупорці артерій і сприяє плавному і регульованому кровотоку по всьому тілу. В результаті знижується ризик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона. Він заспокоює шлунково-кишковий тракт.

 

Користь м'ятного чаю

Згідно з дослідженнями, він має антиоксидантну, протиракову, антибактеріальну та противірусну дію. Люди найчастіше використовують його для покращення роботи травної системи. Якщо ви страждаєте від проблем із травленням, таких як судоми, нудота або розлад шлунка, м'ятний чай — чудові натуральні ліки.

 

Імбирний чай

Це смачний напій запобігає запаленню та зміцнює імунну систему. Імбир сприяє зменшенню нудоти, особливо на ранніх термінах вагітності. Імбир допомагає запобігти виразці шлунка та полегшує розлад шлунка або запори.

 

Імбир містить зінгібаїн, який захищає організм від запалень. Жінки можуть вживати імбирний чай полегшення менструального дискомфорту. Ви також можете пити його для регулювання рівня цукру та ліпідів у крові, оскільки він обмежує вивільнення ферментів, що порушують всмоктування інсуліну.

 

Каркаде

Каркаде має противірусні властивості, а також ефективно знижує кров'яний тиск. Регулярне вживання каркаде також знижує ризик окислювального стресу, який може спричинити деякі хронічні захворювання.

 

Чай з ехінацеєю

Це відомий засіб для профілактики та полегшення застуди. Він зменшує тяжкість симптомів, пов'язаних із застудою, та покращує імунну систему. Також він допомагає організму боротися з вірусами та запобігає хворобам. Він також знижує ризик зараження інфекціями та полегшує біль у горлі або закладеність носа.

 

Ройбуш

Ройбуш – це різновид трав'яного чаю родом із Південної Африки. Його одержують із листя ройбуша або червоного чагарника. Протягом століть африканці використовували його з лікувальною метою.

 

Ройбуш корисний для кісток. При вживанні із зеленим та чорним чаєм ройбуш активізує клітини, що відповідають за щільність та формування кісток. Тому його важливо пити людям похилого віку, у яких ослаблені кістки і які страждають від частих болів у суглобах.

 

Чай із шавлії

Наукові дослідження починають підтверджувати його численні переваги для здоров'я, переважно функції мозку. Шавлія корисна для когнітивних функцій, а також бореться із симптомами хвороби Альцгеймера та бляшками. Шавлія багата антиоксидантами, що зміцнюють захисну систему мозку. В результаті вона ефективно покращує настрій, розумові функції та пам'ять у дорослих.

 

Чай з мелісою

Він має м'який лимонний смак та покращує еластичність артерій нашого тіла. Жорсткість артерій є однією з основних причин серйозних проблем зі здоров'ям, таких як хвороби серця, інсульт та когнітивна дисфункція. Жорсткі артерії порушують плавний кровотік. Це також ускладнює перекачування крові серцем.

 

З віком шкіра починає втрачати свою еластичність. Меліса містить антиоксиданти, ефективні для шкіри. Вона робить шкіру м'якою та еластичною, живить і зберігає її вільною від токсинів. Крім того, вона додатково захищає ДНК від окислювального стресу та спричинених ним ушкоджень, які негативно впливають на ДНК та інші важливі компоненти клітини.

 

Чай із шипшини

Він багатий на вітамін С. Шипшина полегшує запалення при ревматоїдному артриті та остеоартриті, запобігають будь-яким хронічним захворюванням. Протизапальні та антиоксидантні властивості шипшини також запобігають старінню шкіри, зберігають її природне сяйво, зменшують зморшки на обличчі та підвищують її еластичність, зберігають зволоженою.

 

Домашній трав'яний чай

Різні люди використовують різні трави залежно від своїх уподобань та смаків. Тим не менш, імбир, кардамон, гвоздика, м'ята та священний базилік є найпопулярнішими травами. Ви також можете використовувати лемонграс, галангал, перець, корицю, ваніль, насіння фенхелю, лист ашваганди, пелюстки троянд, мускатний горіх та мед.

 

Медична цінність та клімат визначають трави, які можна використовувати для чаю. Наприклад, деякі рослини, такі як імбир та гвоздика, виділяють тепло в організмі. З іншого боку, м'ята, тулсі (священний базилік) та пелюстки троянд створюють охолоджуючий ефектом.


 

Щоб максимально зберегти аромат та терпкість, використовуйте заварник для чаю.

 

Користь чаю, види чаю, заварник для чаю

 

Передозування кофеїну

 

Передозування представляє загрозу для вас, надлишок може викликати збудження, занепокоєння та порушення сну. Деякі люди також можуть зіткнутися з рідким випорожненням та іншими проблемами травлення. Крім того, надмірне вживання кофеїну може спричинити нудоту, біль у животі, печію, головний біль та болючість м'язів. Щоденне споживання не повинно перевищувати 400 мг на добу.